Motion 9: Färdiga enkät­under­sökningar

MOTION; Färdiga enkätundersökningar tillgängliga i InSurvey

Bakgrund:
Klubbar och sektioner har ofta resursbrist/tidsbrist vilket gör att det kan vara svårt att få till den tid som krävs för att ta fram bra, genomtänkta och välformulerade frågor och lägga upp dessa i InSurvey när man vill genomföra enkätundersökningar bland sina medlemmar. För att förenkla och spara tid vore det bra om det togs fram ett antal färdiga frågebatterier och/eller enkäter inom olika områden som man enkelt kan nyttja och återanvända.

Nytta/vad vill vi ska uppnås:

Att det skall blir enklare och mindre tidskrävande att utföra enkätundersökningar med hög kvalitet. Ger även ökad jämförbarhet mellan klubbar/sektioner när man använder samma/standardiserade undersökningar.

Förslag till beslut

Att Forena, centralt, tar fram ett antal färdiga frågebatterier och/eller enkäter inom olika områden som klubbar/sektioner enkelt kan nyttja och återanvända.

Forena LF årsstämma 2024-04-11

Oskar Larsson

Karin Eriksson-Gustavsson

m.fl.

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Färdiga enkätundersökningar

Det är viktigt att förtroendevalda för dialog med medlemmar om deras behov och enkäter är ett bra dialogverktyg i det hybrida arbetslivet. Därför uppskattar förbundsstyrelsen motionärens engagemang i den här frågan. 

Förbundsstyrelsen förstår också att det på grund av tidsbrist kan vara svårt att hinna formulera rätt frågor, men ser också problem med förformulerade standardenkäter så som motionären föreslår. Framför allt finns en risk att standardiserade enkäter inte fångar in de områden som är specifika för den lokala organisationen. Färdiga enkäter riskerar också att snabbt bli inaktuella.

Förbundsstyrelsen förordar därför lokalt anpassade enkäter. Forenas kansli kan bistå med att bolla frågeställningar, formulera frågor och ge inspiration. Kansliet ger stöd för att enkäterna ska bli så bra som möjligt.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anses motionen besvarad.

Motion 10: För­kortad vecko­arbetstid med bi­behållen lön

Inför kongressen den 15-17 oktober 2024 lämnas en motion till förbundsstyrelsen för Forena:

Benämning: Motion om Förkortad veckoarbetstid med bibehållen lön

Motionär: Koncernklubbsstyrelsen för Forena Skandia

Bakgrund:
Arbetstidslagens omfattning om 40 timmars arbetsvecka
(5 dagar i veckan, 8 timmar om dagen) infördes under 1970-talet.

Nu gällande kollektivavtal mellan FAO och Forena anger att den ordinarie arbetstiden inklusive semester ska i genomsnitt under året utgöra 38,75 timmar per helgfri vecka.

Försäkringsbranschen är i förändring vad gäller teknisk utveckling och innovation, ökande regulatoriska krav samt ökande krav på kostnadseffektivitet samtidigt som branschen ska vara relevant för nya generationer både som arbetstagare och som kunder.

I tillägg till detta ser vi att dagens alltmer flexibla samhälle ställer nya krav på hur arbetstid och arbetsmiljö bör utformas för att möjliggöra/främja ett mer hållbart, balanserat och jämställt yrkesliv för försäkringsbranschens arbetstagare.
Kortare arbetstid ger mer tid för återhämtning och möjliggör ett mer hälsosamt privatliv. Det är också ett steg mot ökad jämställdhet genom att möjliggöra lika förutsättningar för heltidsarbete.

Flera stora studier visar på positiva effekter av förkortat veckoarbetstidsmått.

Motion/Yttranden:

Forena Skandia yrkar på:

  • Att Forena aktivt deltar i opinionsbildning i frågan om förkortat arbetstidsmått med bibehållen lön
  • Att Forena i avtalsrörelse driver frågan om att ytterligare förkorta veckoarbetstidsmåttet, till exempelvis 32 timmar per vecka, med bibehållen lön i syfte att skapa ett hållbart, balanserat och jämställt arbetsliv för anställda i försäkringsbranschen.

Motion 11: För­kortad arbets­tid

MOTION OM FÖRKORTAD ARBETSTID

Under 1900-talet sänktes arbetstiden succesivt från 12 timmar per dag, sex dagar i veckan.

Sedan 1973, i över femtio år, har veckoarbetstiden legat still på 40 timmar.

Internationella studier, på initiativ av 4 Day Week Global, i länder som Storbritannien, USA och Australien har visat på fördelar med fyra dagars arbetsvecka. Medarbetarna i studien har arbetat 80 % med bibehållen lön på 100 %. Även i Sverige pågår det studier avseende detta i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm.

Fördelarna för medarbetarna är uppenbara. Att ha tid för familjen, vänner, träning, naturupplevelser och fritidsintressen leder till ökat välbefinnande. En kortare arbetsvecka kan minska stressnivåerna och förbättra den allmänna arbetsmiljön, vilket även kan minska risken för utbrändhet och andra hälsoproblem som är kopplade till hög arbetsbelastning.

Studierna har även konstaterat fördelar för arbetsgivarna. Produktiviteten ökar, eller åtminstone bibehålls på en hög nivå. Det ökade välbefinnandet hos medarbetarna leder till ett ökat engagemang. Dessutom underlättar det rekryteringen och bevarandet av talanger.

Vi yrkar på:

  • Att Forena utreder möjligheten till fyra dagars arbetsvecka
  • Att Forena, i första hand, arbetar för fyra dagars arbetsvecka
  • Att Forena, i andra hand, arbetar för kortare veckoarbetstid.

Styrelsen Forena If

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Förkortad veckoarbetstid med bibehållen lön och Förkortad arbetstid

Förbundsstyrelsen delar motionärernas uppfattning om att det finns ett behov av att diskutera den tid som läggs på arbete, balansen mellan arbete och fritid samt möjligheter för återhämtning.

Förbundsstyrelsen bedömer också att arbetstidsfrågor kommer att finnas på agendan i samhället under de närmaste åren. Styrelsens menar att Forena ska delta i dessa diskussioner och företräda linjen att minska arbetstiden.

Med detta sagt vill förbundsstyrelsen tydliggöra att arbetstidsmått regleras i såväl lag som i kollektivavtal. En förändring skulle med andra ord kunna påverka såväl lag som avtal. Det gör frågan komplex. Förbundsstyrelsen vill arbeta faktadrivet genom att utreda och ha en intern diskussion om detta. Det är därmed för tidigt att nämna så specifika mål som motionären föreslår i den andra att-satsen i motion Förkortad veckoarbetstid med bibehållen lön. Vad gäller motion Förkortad arbetstid stödjer förbundsstyrelsen behovet av utredning, men vill inte, i detta läge, förbinda sig till en prioritering vad gäller lösningarna.

Förbundsstyrelsen avser således avsätta tid och resurser för att initialt utreda arbetstidsfrågan följt av en intern dialog om hur förbundet vill driva denna fråga vidare. Först därefter bör förbundet anta konkreta målsättningar i arbetstidsfrågan.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

bifall till motion Förkortad veckoarbetstid med bibehållen lön första att-sats samt

att andra att-satsen anses besvarad.

bifall till motion Förkortad arbetstid första att-sats samt

att andra och tredje att-satsen avslås.

Motion 12: Semester­växling

Semesterväxling

För att främja bättre återhämtning och förebygga sjukskrivning föreslår Forena Folksam att det ska vara möjligt med semesterväxling. I dagens stressiga tider är detta ett aktuellt ämne att titta på!

Semesterväxling innebär att semestertillägget omvandlas till fler semesterdagar om medarbetaren så önskar. Överenskommelsen görs individuellt och för varje år, den som vill kan ena året ta längre semester utan semestertillägg, och året därpå ta kortare semester med semestertillägg.
Forena Folksam vill att kollektivavtalet för Allmänna anställningsvillkor ska medge semesterväxling.

Forena Folksam föreslår:

Att Forena i kommande kollektivavtalsförhandlingar ska arbeta för att kollektivavtalet ska ge möjlighet att växla semestertillägget till fler semesterdagar.

Forena Folksam

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Semesterväxling

Förbundsstyrelsen konstaterar att växling av semestertillägg mot semester/ledig tid förekommer på andra delar av arbetsmarknaden. Generellt sett så har andra centrala avtalsparter kommit överens om värdet på semestertillägget i ledig tid och regler för hur växlingen kan göras. Lokala parter på dessa avtalsområden har därefter träffat överenskommelse om huruvida möjligheten ska finnas på respektive arbetsplats genom lokala kollektivavtal.

Förbundsstyrelsen är positiv till att i avtalsförhandling med FAO respektive Fremia lyfta frågan om sådana avtal, med tydligt regelverk för hur lokala överenskommelser om växling ska kunna gå till.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anses motionen tillstyrkt.

Motion 13: Fler semester­dagar

MOTION OM FLER SEMESTERDAGAR

I Sverige infördes fem veckors semester för alla anställda år 1978. Detta var ett stort steg för arbetsrätt och välfärd i landet och markerade en betydande förbättring av arbetsvillkoren för arbetstagare. Sedan dess har ingenting hänt på området.

Vi förväntas orka jobba allt högre upp i åldrarna. Med mer tid för avkoppling och återhämtning kan vi möjliggöra detta och samtidigt minska risken för stressrelaterade sjukdomar. Friska och välmående anställda är dessutom mer produktiva och engagerade på arbetsplatsen.

Vi yrkar på:

  • Att Forena verkar för fler semesterdagar.

Styrelsen Forena If

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Fler semesterdagar

Förbundsstyrelsen håller med om motionärernas huvudsyfte med förslaget i motionen. Mer tid för återhämtning kan leda till minskad sjukfrånvaro och ökad livskvalitet.

Till motionens historiska beskrivning ska tilläggas att vi har haft fler än fem veckors semester i kollektivavtalet, men att två semesterdagar, under starka protester, togs bort under 1990-talet. Orsaken till att de två dagarna försvann var en statlig intervenering i kollektivavtalen under krisåren.

Semesterdagarna togs dock inte bort utan kompensation. Semestertillägget höjdes till en högre nivå. I och med Kollektivavtalen med FAO 2016 och KFO 2017 betalas nu ökade pensionsavsättningar och möjlighet till ledig tid i form av deltidspension genom denna kompensation. Förbundsstyrelsens mål med den förändring var ökad livskvalitet, högre pension och att möjliggöra ett längre arbetsliv.

Att öka antalet semesterdagar så som motionären föreslår, är i praktiken en minskning av arbetstid på årsbasis. Minskad arbetstid är en fråga som förbundsstyrelsen värnar om, vilket behandlas också i motionerna Förkortad veckoarbetstid med bibehållen lön och Förkortad arbetstid. Minskad arbetstid kan ske på flera olika sätt, varav fler semesterdagar kan vara ett. Förbundsstyrelsen kommer att ta med alla metoder för minskad arbetstid i sina fortsatta bedömningar.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anse motionen besvarad.

Motion 14: Arbets­fria dagar

Arbetsfria dagar

Arbetsfria dagar regleras i det centrala kollektivavtalet. Det centrala avtalet har inte någon öppning för att dela upp dessa tre arbetsfria dagar i timmar eller att teckna ett lokalt avtal om detta. Det måste i så fall förhandlas i samband med central kollektivavtalsförhandling.

För att slippa ta ut en hel dag när endast någon timmes frånvaro från jobbet behövs så borde de tre arbetsfria dagarna omvandlas till timmar. Det vore otroligt skönt att kunna kompa ut lite tidigare någon dag när man har något speciellt inbokat eller om man bara vill kunna påverka arbetstiderna lite mer vissa gånger. Det skulle ge flexibilitet att ta ledigt när det behövs, vilket kan hjälpa till att balansera arbete och privatliv. Det kan också vara till nytta vid familje- eller personliga angelägenheter, som att delta i barnens aktiviteter/ evenemang, ta hand om sjuka nära och kära. Dessutom kan det bidra till att minska stress och öka trivseln på arbetsplatsen, eftersom man får möjlighet att vila och återhämta sig när det behövs.

Forena Folksam föreslår:

Att Forena i kommande kollektivavtalsförhandlingar ska arbeta för att omvandla de tre arbetsfria dagarna till arbetsfria timmar.

Forena Folksam

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Arbetsfria dagar

Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning om att det vore positivt ifall de tre arbetsfria dagarna skulle kunna tas ut i timmar i stället för hela dagar. Att kunna vara lediga i samband med ett läkarbesök eller ett skolbesök utan att ta en hel dag kan öka flexibiliteten för anställda och kanske även för arbetsgivaren. Ökad flexibilitet för våra medlemmar är alltid ett mål som Forena strävar efter, så länge som det inte har negativa konsekvenser eller skapar oönskade konsekvenser för våra medlemmar. 

Att Forena i kollektivavtal har tre arbetsfria dagar är, tillsammans med den förkortade veckoarbetstiden, en del av den arbetstidsförkortning som Forena har förhandlat fram.

På flera arbetsplatser finns redan lokala överenskommelser att ta ut de arbetsfria dagarna som timmar, Förbundsstyrelsen avser därför titta närmare på denna fråga inför kommande avtalsrörelse.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anse motionen tillstyrkt.

Motion 15: Frisk­vård och hälsa

Inför kongressen den 15–17 oktober 2024 lämnas en motion till förbundsstyrelsen för Forena:

Benämning: Motion om Friskvård och hälsa

Motionär: Koncernklubbsstyrelsen Forena Skandia

Bakgrund:
Friskvård handlar om insatser som främjar hälsa, både fysisk och mental hälsa, men också om ergonomi, sömn och kost.

På många arbetsplatser erbjuds medarbetarna idag olika typer av friskvårdsinsatser, allt från friskvårdsbidrag och flexibelt arbetssätt medan ergonomiska insatser eller insatser rörande kost och/eller sömn ofta saknas. Dessutom har arbetstempot i branschen i många fall ökat och kraven i rollerna skärpts vilket skapar utmaningar vad gäller den kognitiva arbetsmiljön. Friskvård och välmående är viktiga delar i framtidens arbetsliv då vi förväntas arbeta längre.

Motion/Yttranden:
Forena Skandia yrkar på:

  • Att Forena ser över möjligheten att utöka och förbättra medlemsförmånerna kopplat till friskvård och hälsa.

  • Att Forena ser över hur man aktivt kan arbeta för att arbetsplatsen ska tillgodose flexibilitet och rörelse, en aktiv arbetsplats med fokus på hälsa och välmående. Ett steg i detta skulle kunna vara att Forena erbjuder fler utbildningar och föreläsningar kopplat till bland annat stress, kognitiv arbetsmiljö, hälsa och så vidare.

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Friskvård och hälsa

Förbundsstyrelsen uppskattar motionärens engagemang i Forenas medlemsförmåner för välmående och hälsa. Vi arbetar allt längre och måste därför hålla, orka, vara friska, trivas och må bra under allt fler yrkesverksamma år.

Forena erbjuder idag medlemserbjudanden kopplade till friskvård och hälsa genom sina samarbeten med Actic och Mindfully. Forena anordnar regelbundet även flertalet webbinarier, föreläsningar och events kring bland annat stress, friskvård, hälsa och arbetsmiljö. Det här är något som vi kommer att fortsätta göra under kommande kongressperiod. Forena kommer också att verka för ytterligare satsningar inom detta område.  

Forena arbetar kontinuerligt för fler och bättre medlemsförmåner, bland annat på området hälsa, genom TCOs arbete för att teckna medlemsförmåner kollektivt för alla medlemsförbund.  Förbundsstyrelsen håller med motionären om att erbjudandet inom friskvård och hälsa behöver vara relevant över tid och har för avsikt att fortsätta fokusera på området.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att bifalla motionen.

Motion 16: Mer fokus på hälsa och vä­lmående i kollektiv­avtalet – det gynnar alla

Mer fokus på hälsa och välmående i kollektivavtalet-det gynnar alla

Forena LF Värmland/Forena LF

Bakgrund och problembeskrivning:
Vi anser att det bör ligga mer fokus på att främja hälsa och välmående i kollektivavtalet. Inom försäkringsbranschen har det digitala utvecklats med snabb fart och vi spenderar nu mycket mer tid stillasittande vid våra skärmar och arbetsplatser.

I och med pandemin så började många att arbeta mer hemma och blev mer digitala och när arbetsdagen planeras så kan det leda till färre pauser mellan möten då man i det digitala inte behöver förflytta sig på samma sätt.
Den kan även vara som så att i den stressade tillvaron många lever i idag med att få balans mellan arbete och fritid så kan det vara svårt att få in rörelse/träning efter arbetet.
Om det skulle ligga mer fokus på välmående i kollektivavtalet skulle detta kunna vara en möjlighet att främja hälsa och välmående bland anställda och det kan också gynna gemenskap och teamarbete då grupper kan utföra aktiviteter tillsammans.
Ett hinder kan förstås vara att det är svårt att planera in en tränings/hälso-stund på arbetsplatsen beroende på öppettider och arbetssituationen.

Att ha en friskvårdstimme eller andra hälsofrämjande aktiviteter på arbetsplatsen är fantastiskt för att bidra till en god hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Förslag till beslut:

  • Vi föreslår att det införs mer fokus på hälsa och friskvård i kollektivavtalet, tex genom att ha en obligatorisk friskvårdstimme
  • Vi föreslår att en friskvårdsdag/halvdag per termin införs med fokus på olika hälsofrämjande aktiviteter.
  • Vi föreslår att friskvårdsbidraget ska vara obligatoriskt i stället för som det är idag. Det används ibland som en förhandlingspunkt från arbetsgivaren i samband med lönedialogen.

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Mer fokus på hälsa och välmående i kollektivavtalet – det gynnar alla

Förbundsstyrelsen uppskattar intentionen i motionen och håller med om att hälsofrämjande aktiviteter inom ramen för arbetsplatsen kan bidra till god hälsa. Även lagstiftaren ser motion som något positivt för anställda, och har manifesterat det genom skattemässiga avdragsregler för friskvårdsbidrag. Det är en stor anledning till att många arbetsgivare väljer friskvårdsbidrag före friskvårdstimme. Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sin anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård för maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Försäkringsbranschens kollektivavtal har 38,75 timmars arbetsvecka vilket är lägre än arbetstidslagens 40 timmars arbetsvecka. Att, som motionären föreslår, få till ytterligare en neddragning av arbetstiden kan då bli svårt. Till det kan vi konstatera att de flesta företagen har friskvårdsbidrag vilket skulle kunna sjunka betydligt om en friskvårdstimme i stället blev realitet. Av erfarenhet vet vi också att det finns många gränsdragningsproblem förknippade med friskvårdstimmen. Kan den tas ut under hela arbetstiden eller bara under kl. 10.00-14.00 för att undvika att den används som arbetstidsförkortning. Hur ska arbetsgivaren kunna kontrollera vad tiden används till utan att det är integritetskränkande?  Kan arbetsgivaren välja vilka aktiviteter som innefattas?

Motionären vill även att friskvårdsbidraget ska vara obligatoriskt. Förbundsstyrelsen tror att det kan upplevas negativt av vissa om alla skulle tvingas att utnyttja sitt friskvårdsbidrag. Att känna ett indirekt tvång att träna skulle för den enskilde kunna upplevas både stressigt och obehagligt.

Förbundsstyrelsen menar därmed snarare att anställda, inom ramen för sin lediga tid, ska kunna använda sitt friskvårdsbidrag åt de friskvårdsaktiviteter som de själva väljer.

I detta sammanhang kan också nämnas att förbundsstyrelsen avser fortsätta arbeta med frågor som rör en ökad flexibilitet i arbetslivet, vilket i sig för den enskilde kan tänkas öka möjligheterna för en aktiv fritid.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anse motionen avstyrkt.