Arbets­ordning

Easymeet

Kongressen genomförs med fysiskt deltagande av utsett kongressombud eller, vid frånvaro, dess suppleant. Vid kongressen används mötessystemet Easymeet.
Om det vid något tillfälle inte är möjligt att genomföra votering via Easymeet genomförs votering med rösträkning eller sluten omröstning med röstsedlar.

Permission

Om kongressledamot inte har tillfälle att närvara vid viss del av kongressförhandlingarna ska frånvaro samt återkomst anmälas till mötespresidiet via meddelande i mötessystemet.

Anföranden och yrkanden

Begäran om ordet sker via Easymeet.

Alla anföranden framförs i talarstolen.

Yrkanden ska vara skriftliga och skrivs in i Easymeet.

Mötespresidiet kan vid behov införa talartid.

Talartiden vid första inlägget på en dagordningspunkt är fyra minuter och därefter en minut. Begränsningen gäller inte vid en föredragning av förbundsstyrelsen eller de av kongressen valda utskottens föredraganden.

Rätt att bryta talarlistan gäller för:

- föredragande

- replik på debattinlägg som rör det egna anförandet

- ordningsfråga.

Protokoll

På kongressen förs beslutsprotokoll.

Kongressledamot

Som ledamot på kongressen kan endast de stadgeenligt valda ledamöterna eller suppleant för dessa fungera.

Förbundsrevisor, som inte är ledamot, får delta i kongressens överläggningar, samt framställa yrkanden, men inte delta i beslut.

Valberedare, som inte är ledamot, får delta i kongressens överläggningar, samt framställa yrkanden som rör val, men inte delta i beslut.

Förbundsstyrelseledamot kan inte utses till kongressledamot, men de deltar i kongressens överläggningar och för förbundsstyrelsens talan.

Yrkesverksamma medlemmar som inte är ledamöter får, på egen bekostnad, närvara vid, men inte delta i, kongressens överläggningar och beslut. Det förutsätter att de anmält sitt deltagande i förväg.

Traktamente

Ersättning till kongressens ledamöter och förtroendevalda funktionärer utgår enligt gällande traktamentesbestämmelser.

Motionshantering

I Förbundsstyrelsens yttranden över eventuella motioner används fem olika beslutsord. Motioner betraktas som två typer.

Verksamhetsmotioner kan bifallas, avslås eller besvaras.

För motioner rörande kollektivavtalskrav gäller följande:
Kongressen fattar inte bindande beslut i enskilda avtalskrav utan är rådgivande, eftersom dessa krav måste vägas samman med alla krav som förts fram inför varje avtalsrörelse. Däremot är det viktigt att kongressen ger vägledning inför sammanvägning av kraven. Därför skiljer sig förbundsstyrelsens yttrande över dessa motioner.

Bifalla används vid en verksamhetsmotion där förbundsstyrelsen föreslår att kongressen ställer sig bakom motionärens yrkande.

Avslå används vid en verksamhetsmotion där förbundsstyrelsen föreslår att kongressen inte ställer sig bakom motionärens yrkande.

Besvara används vid en verksamhetsmotion eller en avtalsmotion där förbundsstyrelsen menar att Forena redan uppfyllt intentionerna i motionärens yrkande alternativt arbetar med att uppfylla intentionerna. Hur intentionerna är uppfyllda redovisas i respektive yttrande.

Tillstyrks används i yttrande till motioner som rör kollektivavtalsförhandling där förbundsstyrelsen föreslår att kongressen ska ställa sig bakom yrkandet som en positiv vägledning.

Avstyrks används i yttrande till motioner som rör kollektivavtalsförhandling där förbundsstyrelsen föreslår att kongressen ska uttala sig med en avvisande vägledning.

Besluts­ordning

Ärenden som utan att vara upptagna på dagordningen kan tas upp till beslut är:

- uttalanden

- ordningsfrågor

Beslut

Beslut fattas genom acklamation, försöksvotering eller votering via Easymeet.

Reservationer

Reservation med anledning av något av kongressen fattat beslut ska vara skriftlig och lämnas till mötespresidiet genom Easymeet.

Anmälan om reservation ska ske i samband med beslut och ska protokollföras.

Inlämnade av reservation, med angivande av den eller de som stöder reservationen, ska ske innan kongressens slut till mötespresidiet. Reservation som lämnas in efter kongressens avslutande förs ej till protokollet.

Val­ordning

Valberedningens förslag

Valberedningen förelägger kongressen förslag till kandidater för val.

Beredningsutskottet förelägger kongressen förslag på kandidater till valberedningen.

Valbarhet till utskott

Valbara till utskott är alla kongressledamöter.

Nominering och valbarhet

Valbara kandidater till förbundsstyrelse och förbundsrevisorer är:

- de kandidater som föreslås av valberedningen

- övriga kandidater som nominerats till valberedningen senast den 25 augusti 2024

För den senare gruppen kandidater krävs också att någon av kongressens ombud föreslår kandidaten och registrerar yrkande om det via Easymeet, i samband med respektive val.

Majoritetsregler

Samtliga val förrättas med enkel majoritet, det vill säga med mer än hälften av de avgivna och godkända rösterna. Blankröster frånräknas. Uppnås inte detta sker omval mellan de kandidater som erhållit högst röstetal.

Vid alla personval avgör lotten vid lika röstetal.