VIRUS­SMITTAN PÅVERKAR HELA SAMHÄLLET – ÄVEN FÖRSÄKRINGS­BO­LAGEN

Försäkringsbolagen försöker skydda personalen och kunderna mot smitta. Hemarbete och onlinetjänster är lösningen.

 

Flera av de stora bolagen uppmanar sina kunder att hellre ringa, mejla eller chatta än att besöka kontor. Till exempel har Länsförsäkringar i Stockholm utökat antalet digitala rådgivare som kan genomföra personliga kundmöten, men online i stället för ansikte mot ansikte.

Merparten av de medarbetare som har möjlighet arbetar hemifrån, såvida de inte har arbetsuppgifter som kräver fysisk närvaro. Företaget genomförde en stegvis övergång till hemarbete under förra veckan, berättar pressekreteraren Karin Lutz.

– Det är inte alla som kan jobba hemifrån, olika avdelningar gör sin egna bedömningar från fall till fall.

Folksam tillämpar samma regler för sin personal i hela landet.

– Vi har stängt kontor för externa besök sedan början av förra veckan, säger Karin Lutz.

Folksam försöker rikta frågor till sin hemsida då köerna i telefonväxlarna blivit långa. Antal samtal till kundservice har ökat, även om pressjouren inte har fått någon statistik ännu. Kundernas frågor har hittills i synnerhet gällt inställda resor.

Skandia låter anställda i Stockholmsområdet jobba hemifrån om de vill och om chefen bedömer att det går bra. Många väljer att göra det, enligt Forenas ordförande på Skandia, Jane Olofsson.

I landet i övrigt är det endast vissa medarbetare med verksamhetskritiska sysslor som bolaget skyddar från smitta genom arbete hemifrån.

– Självklart stannar dessutom medarbetare hemma som känner av förkylningsliknande symptom, säger Jane Olofsson.

På If arbetar i stort sett alla hemma, berättar Forenas ordförande Carina Lidgren.

Företaget har kört hem stationära datorer till medarbetare som saknat bärbar utrustning. Företagsledningen signalerar att den inte märkt några större störningar i verksamheten, trots den drastiska förändringen som allt detta distansarbetande innebär.

– Alla medarbetare fick ett sms från bolagets krisledning med en hälsning och ett tack. Det har blivit mycket uppskattat, säger Carin Lidgren.

I samhällsdebatten har frågan om stängning av skolor och förskolor varit hett diskuterad. Myndigheterna har hittills avstått från att fatta ett sådant beslut på övergripande nationell nivå. Åtgärden, om den blev verklighet, skulle sannolikt försätta en del förvärvsarbetande i ett dilemma: stanna hemma för att passa små barn eller gå till jobbet. Inom några av de större försäkringsbolagen pågår diskussioner om hur ett sådant eventuellt personalbortfall i så fall skulle hanteras.

Läs mer om coronaviruset och vad man kan tänka på i vår FAQ