VAD FÅR MAN BERÄTTA OM SITT GAMLA JOBB?

Har du nytt jobb? Tänk då på att hålla tungan rätt i mun gällande din gamla arbetsgivare. Delar av lojalitetsplikten gäller även sedan du slutat.

Kajsa Dahlerus, förhandlingschef Forena. Foto: Niklas Palmklint

 

Svensken byter jobb allt oftare, i snitt vart femte år, enligt Statistiska Centralbyrån. När vi drar vidare i karriären sitter vi inne med en hel del information om gamla arbetsgivare.

Dagens Nyheter har intervjuat Forenas förhandlingschef Kajsa Dahlerus om lojalitetsplikt och företagshemligheter.

Lojalitetsplikten är en del av anställningsavtalet men upphör inte helt bara för att man slutar. Även fortsatt har arbetstagaren en skyldighet att inte avslöja information så att den gamla arbetsgivaren tar skada.

– Vad du får säga eller dela med dig av om din förra arbetsgivare blir en alltmer aktuell fråga. Det med tanke på sociala mediers utrymme, säger Kajsa Dahlerus till Dagens Nyheter.

Konkurrensklausuler i anställningsavtalet, som vi har skrivit om tidigare, kan ytterligare binda medarbetaren som slutat.

Sverige är det enda EU-landet som har en lag om företagshemligheter, skriver Dagens Nyheter. Lagen förbjuder spridning av hemlig information till konkurrerande företag. Kajsa Dahlerus framhåller företagsidéer och kundlistor som två exempel på vad som enligt lagen kan betraktas som företagshemligheter. Det är viktigt att känna till att lagen gäller även efter det att du har bytt jobb.

Naturligtvis klassas inte rena bagateller som företagshemligheter.

– Om personen berättar att fredagsfikat var sämre på den förra arbetsplatsen är det en helt annan grej, säger Kajsa Dahlerus till Dagens Nyheter.

Den som av misstag eller uppsåtligen spridit företagshemligheter från en gammal arbetsgivare kan bli skyldig att betala skadestånd. I Arbetsdomstolen har vissa tvister slutat med böter på miljonbelopp.