Ansökningen är öppen för personer som har studerat eller studerar till exempelvis aktuarie, försäkringsrådgivare, ekonom, personalvetare, jurist eller sjuksköterska. Och som samtidigt har en nyfikenhet för försäkringsbranschen. Uppsatsen ska behandla ett område som rör den svenska försäkringsbranschen, dess utveckling, utmaningar och kvalitet. I år tilldelas Linn Sannerholm Forenas stipendium för hennes uppsats om flerskadeproblematiken på försäkringsbolagen.
Din uppsats heter En eller flera skador? Skadebegreppet i egendomsförsäkring Vad handlar den egentligen om?
Uppsatsen handlar om flerskadeproblematiken, alltså när det är oklart om det rör sig om en skada eller om flera. Problematiken uppstår när flera skador inträffar i samband med varandra, på samma plats, vid samma tidpunkt eller av samma orsak. Hur man ska bedöma de skadorna är oklart, och det är det jag har försökt att ta reda på. Jag har även undersökt om det finns en branschpraxis för just flerskadeproblematiken.
Varför är ämnet du skriver om viktigt för försäkringsbranschen?
För att det är en fråga som kan ha stor ekonomisk betydelse för bolagen och försäkringstagarna, men som det inte finns något svar på. I min uppsats kom jag inte fram till någon lösning, för det finns ingen enkel sådan, men jag försökte visa på de problem som kan uppstå och behovet av någon slags reglering.
Du är själv anställd i försäkringsbranschen, vad jobbar du med?
Jag jobbar som skadejurist på Moderna Försäkringar och har gjort det sedan i höstas. Jag gör alltså skadeståndsbedömningar och reglerar skador.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Variationen! Eftersom jag sitter med skador har jag lärt mig allt möjligt om trasiga bilar och en hel del byggtermer som jag aldrig hade hört talas om innan. Det är nya saker hela iden, stora och små. Sedan har jag väldigt bra kollegor också!
Hur fick du höra talas om uppsatstävlingen och stipendiet?
På tal om bra kollegor – min kollega tipsade mig! Jag borde köpa en flaska vin till honom eller något.
Vad betyder det för dig att få Forenas uppsatsstipendium?
Jag är såklart jätteglad! Och stolt. Det är många sena kvällar bakom uppsatsen så det känns extra kul att de gav resultat. När man skriver examensuppsats i juridik är man glad bara någon vill läsa den, så att Forena dessutom uppskattade den är väldigt roligt.
Vad ska du göra för pengarna?
Jag ska försöka spara. Det mesta i alla fall.
Berätta kort om dig själv!
Jag är 25 år och uppvuxen i Uddevalla på västkusten. Jag pluggade juridik i Uppsala innan jag flyttade till Stockholm i höstas.
Hur kommer det sig att du valde försäkringsbranschen?
När jag pluggade jobbade jag extra på Holland Advokatbyrå, som är en försäkringsrättslig advokatbyrå. Sedan var jag fast. Jag tyckte att det var en rolig typ av juridik, inspirerande advokater på byrån och att branschen verkade intressant.
Och hur tror du att försäkringsbranschen kan den bli bättre?
Fler digitala tjänster – digitalisering överlag.
Vad vill du säga till de unga personer som funderar på att börja jobba i försäkringsbranschen?
I egenskap av just ung person kan jag säga att den är mycket roligare än den låter. Bra och trevligt folk och det är en schysst bransch. Jag blir säkert kvar i försäkringsbranschen.
- Vi vill rikta ett stort tack till Linn för att hon förmedlar nya och värdefulla insikter om vår spännande och föränderliga bransch, säger Forenas förbundsordförande Anders Johansson.