Forenas kongress fattar framtids­beslut

Forenas kongress har enhälligt beslutat att välja om Anders Johansson (Folksam) till förbundsordförande.

Forenas kongress 2024 i Göteborg. Foto: Henry Cohen
Forenas kongress 2024 i Göteborg

Susanne Lindberg (Länsförsäkringar) och Jane Olofsson (Skandia) omvaldes till förste vice ordförande respektive andre vice ordförande.

Kongressen, som är Forenas högsta beslutande organ, sammankallas vart fjärde år och består av lokalt förtroendevalda och medlemmar.

Förutom val av presidium och förbundsstyrelse antogs också fyra politiska plattformar. Plattformarna formulerar riktning och långsiktiga mål och handlar om arbetsmiljö, kompetensutveckling, lönepolitik och branschpolitik.

- De innehåller viktiga framtidsfrågor för våra medlemmar och deras arbetsvardag. Plattformarna kommer vara vägledande i förbundets arbete under den kommande kongressperioden, säger Anders Johansson.

Andra viktiga beslut under kongressen var att Forena ska öka antalet medlemmar och engagera fler förtroendevalda. 87 % av Forenas medlemmar arbetar idag på en arbetsplats med lokalfacklig klubb, men nu ska förbundet satsa på att öka täckningsgraden ytterligare och samtidigt säkra livskraftiga lokala organisationer.

- Vi är ett arbetsplatsnära fack och de förtroendevalda närmast medlemmen är oerhört viktiga för oss. Många medlemmar och starka lokala organisationer är en viktig del i den svenska modellen, konstaterar Anders Johansson.

Till kongressen fanns också motioner om förkortad arbetstid. Kongressen ansåg att det är dags att diskutera den tid som läggs på arbete, balansen mellan arbete och fritid och möjligheter för återhämtning. Man beslutade därför att utreda förkortad arbetstid och ha en dialog internt om hur frågan ska drivas vidare.

-Jag ser fram emot att samla den nya styrelsen så vi får komma i gång och arbeta, avslutar Anders Johansson.

Se en kort film från kongressen nedan