Motion 1: Forum för erfaren­hets­utbyte för för­troende­­valda i Forena

Inför kongressen den 15-17 oktober 2024 lämnas en motion till förbundsstyrelsen för Forena:

Benämning: Motion om Forum för erfarenhetsutbyte för förtroendevalda i Forena

Motionär: Koncernklubbsstyrelsen Forena Skandia

Bakgrund:
Erfarenhetsutbyte är en värdefull process som främjar lärande, innovation och samarbete. Att skapa ett forum för förtroendevalda i Forena för erfarenhetsutbyte är ett steg mot att bygga en starkare gemenskap och främja lärande. Därför föreslår vi att Forena skapar ett sådant forum för de förtroendevalda i förbundet.

Motion/Yttranden:

Forena Skandia yrkar på:

  • Att Forena ska etablera ett digitalt forum för erfarenhetsutbyte för förtroendevalda i Forena. Detta forum kan fungera som en plattform där de förtroendevalda i branschen kan dela sina erfarenheter, utmaningar och goda exempel.

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Forum för erfarenhetsutbyte för förtroendevalda i Forena

Från gång till annan uttrycker förtroendevalda önskemål om att Forena upprättar forum för erfarenhetsutbyte. Motionen fångar därmed in ett behov. Förbundsstyrelsen håller med motionären om vikten av erfarenhetsutbyten mellan förtroendevalda och också om att det potentiellt finns möjligheter för förbundet att utveckla former för utbyten.

Möjligheterna till digitala forum, vilket är det motionären föreslår, är nästintill oändliga. I dag erbjuder förbundet en Facebookgrupp för förtroendevalda, Forena Exclusive, som har varit ett sätt att få de förtroendevalda att dela med sig av sin vardag. Förbundsstyrelsen är dock väl medveten om att detta forum inte passar för djupare dialog eller känsligare ämnen.

Förbundsstyrelsen ser fram emot att i dialog med ett urval av klubbar fördjupa kunskapen om behoven till utbyten och formerna för detta. 

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att bifalla motionen.

Motion 2: Ledarskaps­utbildning för­troende­valda

Inför kongressen den 15–17 oktober 2024 lämnas en motion till förbundsstyrelsen för Forena:

Benämning: Motion ledarskapsutbildning förtroendevalda

Motionär: Koncernklubbsstyrelsen Forena Skandia

Bakgrund:
Forena Skandia skickade en motion om ledarskapsutbildning för förtroendevalda till Forenas kongress 2020, då vi ännu inte har sett att förbundet erbjuder någon ledarskapsutbildning för förtroendevalda väljer vi att motionera om frågan ytterligare en gång.

Vi ser ett behov av att utveckla ledarskapet för förtroendevalda som också är idéburna ledare. Forena tillhandahåller utbildningar kring lagar och regler men ledarskapsbiten saknas idag. Vi har idag vissa utmaningar med att rekrytera nya förtroendevalda och detta kan vara ett sätt att utveckla ”karriärmöjligheter” inom det fackliga arbetet. Att vara ordförande/vice ordförande handlar om att leda och utveckla den egna styrelsen utan att ha personalansvar och vi saknar ibland utbildning för det.

Målgrupp: Ordförande och vice ordförande i klubb respektive sektion i första hand, andra förtroendevalda i andra hand.

Motion/Yttranden:

Forena Skandia yrkar på

  • Att Forena tillhandahåller en ledarskapsutbildning för fackligt förtroendevalda, i första hand ordförande och vice ordförande och i andra hand även andra förtroendevalda.

Motion 3: Ledarskaps­utbildning för ord­förande och vice ord­förande i sektionerna

MOTION; Ledarskapsutbildning för ordförande och vice ordförande i sektionerna

Bakgrund:

Som ordförande och vice ordförande i sektionerna, ställs du hela tiden mot arbetsgivaren i olika möten, förhandlingar med mera.

Som ordförande och vice ordförande ”leder” du medlemmarna i din sektion.

Som ordförande och vice ordförande sitter du med, som personalrepresentant, i bolagets bolagsstyrelse.

Du vill ha kompetens och engagemang för att kunna delta i sammanhang där arbetsgivaren kallar samt att kunna kompetenshöja övriga i styrelsen. För att kunna fastställa utvecklingsnivån i den egna styrelsen behövs kunskap i ledarstil för att veta vilken ledarstil ordförande/vice ordförande ska använda.

Detta gäller inte enbart förhandlingsteknik utan det är så mycket mer i ledarskapet som är behövligt för att lyckas i uppdraget. Förslagsvis att få en grundutbildning i personlighetstyper, hur kan olika ledarbeteende se ut med mera.

Nytta/vad vill vi ska uppnås:

Få utbildning/”kött på benen” att utöva ledarskap, känna igen/till förhandlingsmetoder, att kunna möta arbetsgivaren på en mer likställd nivå.

Förslag till beslut

Att Forena, centralt, tar fram en utbildningsplan för ordföranden och vice ordföranden i ledarskap där förhandlingsteknik ingår.

Forena LF årsstämma 2024-04-11

Nicole Möller

Fredrik Jennlinger

Sara Linnarsson

Helen Lundin

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Ledarskapsutbildning förtroendevalda och Ledarskapsutbildning för ordförande och vice ordförande i sektionerna

Förbundsstyrelsen håller med om vikten av stöd och utbildning för förtroendevalda i ledande positioner. I Forenas nuvarande kursutbud finns därför ett flertal kurser där ledarskap i olika former ingår.

I en nyligen gjord kartläggning av lokala styrelseledamöters utbildningsnivå (juni 2024) framkommer dock att en stor andel av ledamöterna inte gått de kurser som Forena föreslår och erbjuder. Detta samtidigt som samtliga av Forenas kurser får högt betyg av dem som faktiskt valt att gå en kurs.

Motion Ledarskapsutbildning för ordförande och vice ordförande i sektionerna nämner särskilt behovet av utbildning i förhandlingsteknik och i rollen att vara bolagsrepresentant. Båda dessa ämnen täcks av Forenas nuvarande kursutbud samt av det kvalitativa kursutbud som Forenas förtroendevalda får tillgång till via förbundets medlemskap i PTK.

Förbundsstyrelsen anser därför att det är bättre att fokusera på att undersöka och åtgärda varför så många förtroendevalda väljer att inte gå de kurser som erbjuds snarare än att utöka utbudet ytterligare, samt att sprida kännedom om PTKs kursutbud.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anse motionerna besvarade.

Motion 4: Reducera medlems­avgiften för för­troende­valda

Reducera medlemsavgiften för förtroendevalda

Bakgrund

Det har blivit allt svårare att rekrytera förtroendevalda som vill engagera sig och ta på sig ett fackligt uppdrag. Det kan finnas olika anledningar till att många väljer att satsa på sitt ordinarie arbete. Idag betalar alla medlemmar och förtroendevalda samma medlemsavgift.

Vi vill uppnå att fler vill engagera sig i det fackliga arbetet och tror att det skulle underlätta om medlemsavgiften var reducerad. Vi tror att det kommer att få fler att vara med och verkligen vara en morot för fler att vara med.

Nytta/vad vill vi ska uppnås:

Som en del i att få fler att engagera sig i ett fackligt uppdrag kan en reducerad avgift göra att fler vill engagera sig i t ex ett styrelseuppdrag. Vi vill att fler medlemmar ska bli engagerade.

Förslag till beslut:

Reducera avgiften med minst 50%

Motionen kommer från:

Forena LF

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Reducera medlemsavgiften för förtroendevalda

Förbundsstyrelsen delar motionärens farhågor och beskrivning om att det är allt svårare att rekrytera förtroendevalda. Förbundsstyrelsen uppskattar att vi tillsammans prövar nya idéer att bli fler förtroendevalda. Förbundsstyrelsen ber i sin proposition Starkare tillsammans kongressen att ställa sig bakom och anta mål om att öka antalet förtroendevalda för att öka medlemmarnas styrka.
Förbundsstyrelsens hoppas att kongressen ställer sig bakom propositionen. Det innebär att resurser kommer att avsättas de kommande åren till att skapa bättre förutsättningar för förtroendevalda att utöva sitt uppdrag. Det är av stor vikt att det är både enkelt att ta ett förtroendeuppdrag och att lämna ett förtroendeuppdrag och att gå tillbaka till sitt arbete. Att arbetet anpassas under tiden en har ett förtroendeuppdrag och att det finns möjlighet att utvecklas också i sitt arbete genom de erfarenheter en får genom sitt förtroendeuppdrag är viktigt.

Att ge rabatt på medlemsavgiften anser förbundsstyrelsen är förknippat med såväl praktiska som etiska utmaningar.
Att få ett uppdrag från sina kollegor på arbetsplatsen, att föra deras talan och ta tillvara det gemensamma intresset är ett uppdrag som måste bygga på att man har en genuin vilja att göra det. Det är inte säkert att ett ekonomiskt incitament är önskvärt i ett sådant perspektiv.
Det är de medlemmar som väljer den förtroendevalda som också bedömer om hen gör ett tillräckligt bra arbete i sitt uppdrag. Andra förtroendevalda, kongressen, eller förbundet har inte någon möjlighet att avsluta någons förtroendeuppdrag för att hen inte gör ett bra arbete. En generell ekonomisk styrmodell för förtroendevalda är därför utmanande.
Det är också mycket oklart hur en modell med olika medlemsavgift, utan att yttre händelser eller parametrar som gäller alla medlemmar skulle bedömas legalt. Det är också troligt att en rabatt som är förknippad med en motprestation skulle bedömas vara grund för beskattning, antingen som en inkomst eller som en förmån. Det skulle medföra behov av en betydande administration för förbundet vad gäller skatteinbetalningar, eventuellt sociala avgifter och rapportering av kontrolluppgifter. Men även att frågor av karaktären om hur medlemsrabatten för en förtroendevald ska hanteras om denne är sjuk – långvarigt eller kortvarigt – och under den tiden inte kan förväntas genomföra sina förtroendeuppdrag. En sådan administration skulle med stor sannolikhet behöva involvera klubbar och sektioner.
Administrativa uppgifter skulle också uppstå för den enskilde och förbundsstyrelsen är inte övertygad om att den ekonomiska vinsten skulle bli så enkel att förutse med tanke på skattefrågan.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att avslå motionen.

Motion 5: Säkra för­troende­valdas lön och löne­ut­veckling

Motion till Forena kongress 15-17 oktober 2024

Säkra förtroendevaldas lön och löneutveckling

Motion från LF Forena med sektioner i LF-gruppen

Bakgrund och problembeskrivning

När någon medlem börjar sitt fackliga uppdrag är det fokus på att lära sig vad det fackliga uppdraget innebär och hur kollektivavtal/lagar gäller för anställda i försäkringsbranschen. Efter ett antal år i sitt uppdrag är det ganska ofta som den fackligt förtroendevalda upptäcker att det har fått en lägre utveckling i lön än övriga som hen kan jämföra sig med eller jämfört med det lokala löneutrymmet. Detta kan givetvis skilja beroende på hur mycket facklig tid hen har. Ofta så glöms lönen bort i samband att medlemmen tar på sig uppdraget när information ges till arbetsgivaren/chef.

Beskrivning vad motionen vill uppnå

Idag finns det stöd i Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML) om att facklig förtroendevald inte ges sämre arbetsförhållande eller anställningsvillkor men det säger inget om lön och löneutveckling. Lagen säger heller inget om hur detta ska regleras under tiden som den anställde har sitt uppdrag däremot när denne kommer tillbaka till sitt ordinarie arbete. Som led i att behålla fackligt förtroendevalda ska förbundet Forena hitta en modell för lön och löneutveckling för förtroendevalda. När någon slutar sitt uppdrag är ett utav de vanligaste argumenten att lönen inte hängt med under tiden som uppdraget pågått.

Förslag till Beslut

Forena ska undersöka och hitta någon form av modell om hur lön och löneutveckling ska ske för fackligt förtroendevalda. Det skulle kunna vara lokalt avtalat löneutrymme ges till förtroendevalda eller att det genom en översyn lokalt, säkerställs att lönen inte halkar efter. En sådan modell ska vara förankrad hos arbetsgivarna så att olösta diskussioner om lön lokalt på arbetsplatserna minimeras. Modellen skulle också göra att individen stannar kvar i sitt uppdrag. Det gynnar både Forena, sektioner och medlemmarna på arbetsplatsen.

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Säkra förtroendevaldas lön och löneutveckling

Motionären lyfter en viktig fråga rörande förtroendevaldas förutsättningar till löneutveckling.

Förbundsstyrelsen menar att det är djupt oroväckande och dessutom, enligt lag, felaktigt att ge fackligt förtroendevalda sämre villkor på grund av deras uppdrag. Att inte respektera reglerna på arbetsmarknaden är helt oacceptabelt.

Förbundsstyrelsen vill vidare betona vikten av att Forena agerar när eventuella brott mot lagar, regler och avtal sker. Om en förtroendevald missgynnas och ges sämre arbetsförhållanden eller anställningsvillkor på grund av sitt förtroendeuppdrag måste förhandling upptas med arbetsgivaren. Om oklarheter kvarstår, måste förhandling upptas med den centrala arbetsgivarorganisationen.

Förbundsstyrelsen anser således att eventuella missförhållanden i första hand ska undersökas och åtgärdas inom ramen för de möjligheter som finns idag. Förbundsstyrelsen menar att införandet av ett nytt system som garanterar förtroendevalda löneutveckling kan uppfattas som att förbundet och de förtroendevalda inte representerar de lösningar som i dag finns mellan arbetsmarknadens parter. En summa för ”lönegaranti” kan dessutom attrahera personer till facket som inte egentligen vill ha förtroendeuppdrag samt även innebära att en förtroendevald inte kan få mer än den fastlagda summan.

Förbundsstyrelsen ser således risker med det lösningsförslag som motionären föreslår i sin att-sats. Däremot anser förbundsstyrelsen att det är av yttersta vikt att utreda om och i så fall hur lönefrågor påverkar förbundets möjligheter att rekrytera nya förtroendevalda, samt hur arbetsgivarna i försäkringsbranschen följer den lagstiftning och de regler som i dag finns.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

- att anse motionen avstyrkt.

Motion 6: In­troduktions­plan för nya för­troende­valda

MOTION; Introduktionsplan för nya förtroendevalda till Forenas kongress hösten 2024

Bakgrund:

Som nyvald facklig företrädare saknas det en introduktionsplan. Bolagen har detta för nyanställda, Forena bör ta fram en för nya förtroendevalda.

Den lokala sektionen kan ha svårt att ensam genomföra detta då våra förtroendevalda många gånger sitter utspridda på lokalkontor. De flesta förtroendevalda har en tight vardag så det är lätt att ”tappat bort” nya kollegor. Det vore bra med en gemensam plan för Forenas förtroendevalda så vi säkerställer att alla har en gemensam plattform att stå på.

Finns det introduktionsplan kan varje ny förtroendevald följa den och samtidigt då ställa krav på den lokala sektionen beroende på hur planen ser ut och vad som sker i planen.

Planen bör innehålla pass via e-learning (utbildningspass, grund, i exempelvis medbestämmande, arbetsmiljölagen, diskrimineringslagen) vad är en förhandling, kombinerat med fysiska utbildningar, länkar med bra/nyttig litteratur.

Nytta/vad vill vi ska uppnås:

Att stärka upp nyvald förtroendevald med kunskap så att den enskilda känner större trygghet i olika frågor samt stärka upp det egna mandatet vid deltagande i exempelvis olika ledningsgrupper.

Förslag till beslut:

Att Forena, centralt, tar fram en introduktionsplan för nya förtroendevalda med ett tillägg för arbetsmiljöombuden.

Forena LF årsstämma 2024-04-11

Nicole Möller

Fredrik Jennlinger

Sara Linnarsson

Helen Lundin

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Introduktionsplan för nya förtroendevalda

Forenas förtroendevalda är förbundets viktigaste ambassadörer och resurser. Förbundsstyrelsen uppskattar därför motionen och idén om förbundets stöd till den viktiga introduktionen in i rollen som förtroendevald. 

En introduktionsplan, som även skulle kunna benämnas onboarding, skulle till exempel kunna innehålla information om uppdraget, förbundet, styrande dokument e t c. En stor del av denna information kan skötas via mejl direkt från förbundet till den nyinvalde. Introduktion om de lokala förhållanden, arbetssätt och rutiner behöver av förklarliga skäl ges lokalt eftersom förbundet inte har kunskap om detaljer kring respektive klubbs inre liv och samverkansformer.

Som en komponent till introduktionsplanen finns de grundutbildningar och e-kurser som förbundet erbjuder och det är naturligtvis av största vikt att en ny förtroendevald så snart som möjligt går de kurser som är nödvändiga utifrån den egna rollens ansvar och arbetsuppgifter.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att bifalla motionen.

Motion 7: Synlighet

MOTION OM SYNLIGHET

Med dagens höga tempo och mediebrus är det svårt att synas som facklig organisation.

Många bolag har idag flexibelt arbetssätt vilket försvårar för oss att vara synliga på arbetsplatserna.

Sedan en tid tillbaka har Forena en rad gratis profilprodukter som möjliggör för oss att synas.

Detta har bidragit till att vi växer som förbund. Däremot finns det inte så många produkter

som är riktade mot att synliggöra förtroendevalda på arbetsplatserna, så som, till exempel väst eller bordsbeachflagga. Det saknas också mindre give-aways (som inte är godis) att använda vid större synlighetsaktiviteter.

Vi yrkar på:

  • Att Forena jobbar för att bredda profilproduktssortimentet.
  • Att Forena jobbar för att synliggöra förtroendevalda på arbetsplatserna.

Styrelsen Forena If

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Synlighet

Förbundsstyrelsen uppskattar motionärens tankar om att ett utvecklat utbud av profilprodukter som ett bra sätt att synas på arbetsplatserna.

När vi syns finns vi. Kakburkar, pennor och trycksaker i lunchrummet gör skillnad. Därför finns det i dag ett stort utbud av produkter för de lokala organisationerna att beställa gratis. För att synliggöra förtroendevalda eller att ge bort som present finns t ex pikétröjor, t-shirts i olika färger, långärmade tröjor, säsongsbaserade jackor, paraplyer, lunchlådor, ryggsäck att beställa ”on demand” till en kostnad för den lokala organisationen.

Förbundsstyrelsen håller dock med om att utbudet av “mindre” profilprodukter behöver utvecklas och det finns sedan tidigare planerat att under hösten se över vårt utbud av give-aways.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att bifalla motionen.

Motion 8: Forenas hem­sida – ett verktyg för med­lemmar och för­troende­valda

Motion till Forena stämma 15-17 oktober 2024

Forenas hemsida – ett verktyg för medlemmar och förtroendevalda

Motion från LF Forena gm Sektionsordförande LF Sörmland Teresia Devell

Bakgrund och problembeskrivning

Forenas hemsida (forena.se) är idag rörig och svårnavigerad. Det är svårt att hitta det man söker och upplevelsen är att informationen på sidorna inte är uppbyggt utifrån en logik. Utmaningar kring inloggningar då man för ofta behöver logga in igen när man byter sida.

Det regionala medlemssystemet fungerar inte optimalt. Exempelvis fungerar inte vissa länkar och statistiken visar andra siffror än medlemsservice.

Beskrivning vad motionen vill uppnå

Vi önskar en modern och lättnavigerad hemsida som ger medlemmar och förtroendevalda information och ett stöd i fackliga frågor.  Skapa en lättnavigerad sida med en tydlig meny som är lika oavsett var man är på hemsidan samt en bra sökmotor som guidar användaren till rätt ställe. Förbättra det regionala medlemssystemet så vi får ett bra stöd i hanteringen av våra medlemmar.

Utöka frågor och svar samt ha olika kategorier frågor för ”vanlig” medlem och för förtroendevalda. Vi Förtroendevald behöver lätt få tillgång till avtal och lagar som påverkar oss i tex lokala förhandlingar eller vad vi behöver tänka på i olika situationer som kan uppstå på arbetsplatsen. 

Lyft tydligt fram varför man ska gå med som medlem och vilka de förmåner du får som medlem. Ta gärna hjälp av medlemmar och förtroendevalda i arbetet med ny hemsida.

Förslag till Beslut

Genomför en omarbetning av Forenas hemsida till en lättnavigerad och relevant sida som ger medlemmar och förtroendevalda ett stöd i arbetslivet och vid fackliga frågor.

Förbundsstyrelsens yttrande över motion Forenas hemsida – ett verktyg för medlemmar och förtroendevalda

Forenas webb har många viktiga uppgifter att fylla. Den är ett arbetsverktyg för förtroendevalda, ett av förbundets ansikten ut mot medlemmar och en ingång för rekrytering av blivande medlemmar. Därför uppskattar förbundsstyrelsen Forena motionärens intentioner om en bra och lättnavigerad webbplats.

Forenas webbplats lanserades i nuvarande version i juni 2023 och är därmed fortfarande relativt ny. Under arbetet med att ta fram webbplatsen var ett 60-tal förtroendevalda engagerade i form av en referensgrupp som fick tycka till om olika delar av webbplatsen, däribland webbplatsens navigering. Den meny som idag finns implementerad på webbplatsen är den som vann störst gillande hos referensgruppen.

Men Forena justerar regelbundet webbplatsen både vad gäller innehåll och dess funktionalitet. Innehållet på webbplatsen ses över regelbundet, och då tas inaktuella sidor bort, slås ihop och menyer justeras. En sådan översyn är planerad under hösten 2024.

Under hösten 2024 kommer också förbundet påbörja ett arbete med att implementera AI-funktionalitet på webbplatsen för att ytterligare underlätta för webbplatsens användare nå den information de söker samt förbättra den övergripande användarupplevelsen.

Att en användare inte ska behöva logga in gång på gång under samma besök på hemsidan styrs av så kallade cookies. Om en användare behöver logga in vid upprepade tillfällen beror det mest troligt på inställningar i användarens dator/webbläsare.

Det är tråkigt om ett så viktigt stödsystem som det regionala medlemssystemet inte upplevs fungera tillfredställande. Det, liksom säkra meddelanden, visas på webben men är en del av Forenas CRM-system, som just nu är under upphandling.

Med detta som bakgrund föreslår Förbundsstyrelsen kongressen besluta

  • att anse motionen besvarad.