Lön - inflytande, transparens och tydlighet

Ingen annan fråga väcker så mycket engagemang som lön. Det visar Forenas undersökningar bland medlemmar och förtroendevalda.

Lön är ersättning för utfört arbete och en inkomstkälla för att försörja sig och skapa goda levnadsvillkor. Men för många upplevs också lönen avspegla hur man värderas och vilken nytta man gör i företaget.

Forenas lönepolitiska plattform uttrycker förbundets grundläggande åsikter i frågor som rör lön, men också viktiga frågor om att kvalitetssäkra och få inflytande i det som rör former och processer kring lönesättning.

Starka centrala avtal som utgångs­punkt

De centrala kollektivavtalen är Forenas främsta lönepolitiska verktyg. I dem finns stöd för det som är grunden i Forenas lönepolitik, nämligen lokal lönebildning och individuell lönesättning. I avtalen säkerställs också bland annat lägsta löner, ersättningar för övertid och obekväm arbetstid samt även stöd för de medlemmar som inte har lokala löneavtal. 

De centrala kollektivavtalen ska stödja alla medlemmars löneutveckling oavsett befattning eller var i ett företags organisation man befinner sig, samt säkerställa reallöneutveckling för medlemmarna.

Inflytande, transparens och tydlighet är viktiga ledord för Forena. I löneavtalen innebär ledorden att Forena motverkar ensidiga arbetsgivarbeslut, säkerställer de lokala processerna och eftersträvar att medlemmarnas löner ska bygga på tydliga och förståeliga regler i centrala och lokala kollektivavtal.

  • Forena anser att de centrala avtalen ska stödja alla medlemmar oberoende av om det finns en lokal facklig organisation eller ej.
  • Forena anser att löneprocesser lokalt ska bygga på transparens, inflytande och tydlighet.

Löne­politik och omvärld

De lönenivåer och löneökningar som förbundet står för är långsiktigt ansvarsfulla och i linje med övriga på arbetsmarknaden. Forena konstaterar att det finns ett samspel mellan lönebildningen och den ekonomiska politiken. Det normerande ”märket” på svensk arbetsmarknad borgar för en väl fungerande lönebildning, vilket i sin tur ger bättre förutsättningar för den ekonomiska politiken.

Men det är viktigt att notera att märket inte är en lag, utan ett riktmärke till hur parterna tillsammans bedömer den totala löneökningskostnaden för hela Sverige – inte för enskilda anställda eller enskilda företag. Forena vill tillsammans med våra motparter ta ansvar för tillämpningen av löneökningsutrymmet i vår bransch.

  • Forena anser att ekonomisk tillväxt ska ge medlemmarna reallöneutveckling.
  • Forena anser att det behövs en långsiktig sysselsättningstillväxt.
  • Forena anser att produktivitetsutveckling har en avgörande betydelse för tillväxten och att Forenas medlemmar ska få ta del av de ekonomiska vinsterna som görs.

Lön sätts bäst lokalt

För Forena innebär lokal lönebildning en grundläggande idé om att lönefrågor hanteras bäst nära verksamheten med utgångspunkt utifrån de lokala förutsättningarna både för anställda och arbetsgivare och i nära dialog mellan fack och arbetsgivare.

Forena har en stark övertygelse om att lönefrågor hanteras bäst lokalt.  Samtidigt menar Forena att lokal lönebildning ställer mycket höga krav på de lokala parterna samt på en tillitsfull och transparent process och på kompetens och mandat. Forena menar också att lokala lönefrågor inte bara ska diskuteras partsgemensamt en gång om året kopplat till lönerevisionen, utan måste vara en ständigt pågående dialog.

På arbetsplatser där de lokala processerna inte fungerar på det sättet, ersätts den lokala lönebildningen av riktlinjerna i det centrala avtalet.

  • Forena anser att det är de lokala parternas ansvar att arbeta fram och komma överens om hur fack och arbetsgivare på företagsnivå ska arbeta med lön i en ständigt pågående process.
  • Forena anser att justeringar av lön kan ske hela året.

Medlemmen

Utgångspunkten är att alla anställda bidrar till företagets utveckling och därmed ska ha del av löneökningsutrymmet.

Individuell lön förutsätter ett lönesystem som tar hänsyn till arbetets art, svårighetsgrad och krav. Lika grundläggande är att den anställdes kvalifikationer, kompetens och individuella prestation kan påverka lönen. Medarbetare som har överenskommelser eller uppsatta mål med sikte på en positiv löneutveckling ska veta hur dessa överenskommelser/mål uppnås. Alla medlemmar ska förstå varför hen får en viss lön och ges möjlighet att prata lön med sin chef minst en gång per år vid lönedialoger. Förutsättningarna för lön och lönerevision i det lokala och centrala avtalet måste vara tydliga, kommunicerade och objektiva.

Inga löneskillnader ska förekomma till följd av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Vid likvärdiga arbeten och arbetsresultat ska anställda betalas likvärdigt. Löneskillnader ska dessutom inte vara subjektiva.

  • Forena anser att lönekriterier och andra viktiga förutsättningar kring lön ska vara reglerade i avtal, vara väl kända och lätta att förstå.
  • Forena anser att all diskriminerande lönesättning ska undanröjas.
  • Forena anser att alla medlemmar normalt sett ska ha en löneutveckling.
  • Forena anser att om en medlem inte får löneutveckling ska hen ha rätt till hjälp.