Övertidsarbete ska vara beordrat av din chef i förväg eller godkännas som övertidsarbete i efterhand. Det krävs särskilda skäl för att du ska beordras övertid: något akut eller oförutsett ska ha inträffat som gör att det krävs en extra insats av dig. Övertidsarbete får inte schemaläggas och dina ordinarie arbetsuppgifter måste rymmas inom din normala arbetstid. Konferenser och utbildningar ska normalt sett ligga på din ordinarie arbetstid. Ligger de utanför arbetstiden räknas de vanligtvis som övertid.
Det finns begränsningar för hur mycket övertid du får arbeta. Under en månad får du jobba högst 50 timmar övertid, och under ett år högst 200 timmar. Begränsningarna gäller för alla - oavsett om du har rätt till ersättning för övertiden eller ej.
Blir du beordrad att jobba över, har du vanligtvis rätt till övertidsersättning (det gäller inte om du i ditt anställningsavtal har avtalat bort rätten till övertidsersättning, är beresningsskyldig eller har förtroendearbetstid). Ersättningen för arbetad övertid kan antingen vara i pengar eller som tid. Jobbar du övertid mellan klockan 06.00 och 20.00 en helgfri vardag ska ersättningen vara 150 procent av din timlön. Övertid under andra tider ska ersättas med 200 procent av timlönen. Vill du hellre ta ut övertiden i ledighet (kompensationsledighet), räknas tiden på motsvarande sätt. Din arbetsgivare måste i så fall godkänna det.
Att övertid bara får beordras i undantagsfall gäller för alla anställda - även för dig som inte har rätt till övertidsersättning! Själva ersättningen kan du avtala bort, men aldrig begränsningarna för hur mycket, eller när, du får jobba.