Nu pågår en diskussion som kan ändra på det. Hundratusentals svenskar – framför allt kvinnor och barn – utsätts för kränkningar och våld i en nära relation. Ett redan stort problem accentueras ytterligare under den pågående pandemins påtvingade hemmatillvaro.
Uppskattningsvis 97 procent av svenskarna omfattas av hemförsäkring. De flesta hemförsäkringar har ett så kallat överfallsskydd. Det kan ge ersättning om den försäkrade blir misshandlad, hotad, rånad, eller våldtagen. Men vanligen gör hemförsäkringarna undantag för våld inom familjen. Ofta är det i villkoren uttryckt så att överfallsskyddet inte gäller om gärningsmannen också ”omfattas av försäkringen eller tillhör samma hushåll”.
Men tre bolag har strukit detta förbehåll, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå som regelbundet jämför och poängsätter marknadens hemförsäkringar. Det är Folksam, Dina och Ica Försäkring. Det sistnämnda bolaget har tagit sin produkt ytterligare ett steg genom ett omställningsskydd och ombudshjälp till den som tvingas lämna hemmet på grund av kränkningar eller våld.
Förutsättningen för omställningsskyddet är att den bakomliggande orsaken är våld eller kränkningar samt att den försäkrade kontaktar en kvinnojour eller ett skyddat boende. Den försäkrade ges möjlighet till kontant ekonomiskt stöd de första tre månaderna. Nyligen uppmanade Ica Försäkrings vd Caroline Farberger övriga försäkringsbranschen att följa efter. Hon vill se en ny standard i överfallsskyddet i svenska hemförsäkringar.
Och Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå, skulle välkomna en sådan utveckling.
- Det är ju en katastrof att bli misshandlad av sin partner. Vi tycker att sådana katastrofer ska ersättas, säger hon.
Ett skydd vid våld i nära relationer ger hemförsäkringen extra poäng i Försäkringsbyråns jämförelser. Överfallsskyddet är viktigt och försäkringsbolagen behöver hänga med i samhällsutvecklingen, anser Anna-Karin Baltzari Danfors som också ser vissa tecken på förändring.
- Bolagen har börjat utveckla överfallsskyddet. Exempelvis när det gäller mobbning och sexualbrott mot barn i digitala sammanhang.
Det är inte alls omöjligt att fler kommer att följa efter Folksam, Dina och Ica Försäkring, tror Anna-Karin Baltzari Danfors.