Trubbel på jobbet? Så säkrar du expert­hjälp

Forenas arbetsrättsjurist Sofie Schönning råder alla som inte är medlemmar i ett fackförbund att bli det nu.

Sofie Schönning
Sofie Schönning

Arbetsgivaren vill rusta inför lågkonjunktur och planerar för en omorganisation. Helt plötsligt hänger du löst och riskerar uppsägning, trots att du har varit din arbetsgivare trogen i många år. Arbetsrättsjuristen Sofie Schönning lyfter fram ett scenario där det lönar sig att ha facket på sin sida. 

– Det är många lagar och avtal som aktualiseras vid varsel om uppsägning, och det kan vara svårt att navigera i den djungeln på egen hand. Många som riskerar att förlora jobbet tappar lätt helhetsperspektivet. Även om du har relativt god kunskap om vad som gäller finns det alltså anledning att ha en neutral, utomstående person vid din sida, som går in och tillvaratar dina rättigheter, säger Sofie Schönning som är förhandlare och arbetar med juridiska frågor på Forena, försäkringsbranschens största fackförbund. 

Ser till att allt går rätt till

Forena kan inte hindra arbetsgivaren från att göra nedskärningar i oroliga tider om det råder arbetsbrist, men de kan se till att allting går rätt till. 

– Skulle det sluta med att du blir uppsagd har vi en inkomstförsäkring som fyller ut a-kassan med upp till 80 procent av din tidigare lön. Om det uppstår en tvist med arbetsgivaren som inte går att lösa genom förhandling kan vi bevilja rättshjälp och stå för rättegångskostnaderna, säger Sofie Schönning. 

Medlems­avgiften = billig försäkring

Jobbar man inom försäkringsbranschen och ännu inte har gått med i Forena är det hög tid att göra det nu, menar hon.

– Det ger en ökad trygghet inför framtiden. Du väntar inte med att teckna en hemförsäkring tills branden är ett faktum, utan du tecknar den och hoppas på att det värsta inte ska hända. Skulle det börja brinna finns det hjälp att få, säger Sofie Schönning och fortsätter: 

– Samma sak gäller för medlemskapet i Forena. Vårt huvudsyfte är att finnas där för våra medlemmar. Vi är tillgängliga för rådgivning och stöd fem av sju dagar i veckan, och ingen fråga är för liten eller stor.