Då kan det kännas tryggt att vara kopplad till ett starkt fackförbund. Ett stabilt fackförbund som Forena gör att man har någon att vända sig till när man behöver stöd och råd. Dessutom är Forenas kollektivavtal bland de starkaste på den svenska arbetsmarknaden och fungerar som ett extra skyddsnät för dig som jobbar inom försäkringsbranschen.
Kajsa Dahlerus arbetar som förhandlingschef på Forena och har av förklarliga skäl stor insikt i både tyngden och betydelsen av ett starkt fackförbund. Utöver att ansvara för alla förhandlingar Forena utför, både lokala och centrala, så ansvarar hon för att Forena följer de lagar och riktlinjer som finns. I detta arbete kan mycket kopplas till den svenska modellen.
- Den svenska modellen bygger på att det finns en långsiktig relation mellan arbetstagare och arbetsgivare i form av fackförbund, och det är på denna grund vi bygger det optimala systemet. Fackförbunden blir de som har örat mot marken i förhållande mot arbetsgivaren, ser till att det flyter på arbetsplatsen och driver förändring inom arbetstrivselsfrågor, säger Kajsa Dahlerus.
Forena har en långvarig relation med de större arbetsgivarna inom försäkringsbranschen och sitter även på bäst möjligheter att påverka din arbetsgivare. Dessutom har Forena flest medlemmar inom branschen, men även flest förtroendevalda, vilket betyder att de har en representant ute på arbetsplatsen som är med i de lokala förhandlingarna.
- Som förtroendevald på Forena är man förbundets utsträckta arm på arbetsplatsen i förhållande till sina arbetskamrater då man är den som arbetsgivaren förhandlar med, men även den som arbetstagarna kan vända sig till om de har frågor eller funderingar om hur arbetsgivaren bedriver sin verksamhet, säger Kajsa Dahlerus.
Den svenska modellen bygger på att det är framförhandlat kollektivavtal mellan arbetsgivare och arbetstagare som reglerar arbetsvillkoren. På frågan om vad som är kollektivavtalets största roll svarar Kajsa Dahlerus:
- De flesta tycker nog att kollektivavtalens största roll är i förhållande till lönerna men enligt mig är de inte det, utan det är alla de andra värdena som väger tyngst. Det man ser som arbetstagare är oftast lönen och därför tänker man på den först, men de riktigt stora värdena i kollektivavtalet är ju alla andra frågor som vi under århundranden har jobbat för att få fram. En stor roll i det vi som fackförbund gör är att det ska bli rättvist, och med kollektivavtal så blir det så. Då får alla ta del av det vi förhandlat fram eftersom det framgår i kollektivavtalet.
Arbetstrivselfrågor kan innefatta allt från föräldralön till tjänstepension men även övertidsersättning, antalet semesterdagar och ersättning för obekväm arbetstid. I vissa fall kan även avsaknaden av exempelvis övertidsersättning vara reglerad i form av extra semesterdagar, något som även det är reglerat i kollektivavtalet och framförhandlat av fackförbund som Forena.
- Arbetstrivselfrågorna utöver lön ger även de ett värde i anställningen, och de går ju att räkna om till rena pengar, säger Kajsa Dahlerus.
Vid frågan om varför man ska vara medlem i ett fackförbund som är specialiserade sig inom en viss bransch och inte ett generellt fackförbund, svarar Kajsa Dahlerus:
- Därför att ett specialiserat fackförbund, så som Forena, ofta sitter på kollektivavtalet i branschen. Därmed har vi även bäst möjlighet att påverka din arbetsgivare om du arbetar inom försäkringsbranschen. Vi har också bäst möjligheter att vara med i diskussioner kring just din arbetsplats.
Kajsa Dahlerus avslutar:
- Jag känner mig trygg i att Forena är ett fackförbund som arbetsgivaren lyssnar på. Det är en viktig faktor, med tanke på att vi för talan för alla våra medlemmar. Som medlem i Forena kan du vara trygg med att vi jobbar för att du ska ha en stabil arbetsplats med bra villkor.