Lokalt engagemang och EU-politik

Politiska beslut i Bryssel påverkar försäkringsbranschen och de anställda mer än vad många vanligen kanske tänker på.

Susanne Lindberg
Susanne Lindberg, 1 vice förbundsordförande

 

För Forenas vice ordförande Susanne Lindberg har EU-politik blivit ett fokusområde.

- Jag ser det faktiskt lite som en facklig överlevnadsfråga. Vår bransch träffas av väldigt många beslut och regler som kommer från EU. IDD, dokumentationsreglementet och lagstiftningen om rådgivning är bara några exempel. Som fackförbund måste vi hänga med i vad som händer och påverka där besluten fattas, konstaterar Susanne.

En av de viktigaste branschfrågorna att bevaka just nu tycker Susanne är hur AI ska hanteras så att det blir en möjlighet mer än ett hot. En annan är Omnibus, ett EU-projekt som syftar till att minska företagens administrativa arbete inom hållbarhetsområdet.

Susanne är vice ordförande i NFU, en nordisk samarbetsorganisation för fackförbund inom bank och försäkring. NFU har personal i Bryssel och verkar som en länk mellan de nordiska fackliga organisationerna och EU-institutionerna. Organisationen deltar aktivt i möten och arbetsgrupper för att säkerställa att det nordiska perspektiv beaktas i EUs beslutsprocess.

-När vi i Forena träffar övriga fackförbund i NFU pratar vi ihop oss om vad som är viktigt ur ett nordiskt perspektiv, berättar Susanne. Hon fortsätter:

- Många fackliga organisationer ute i Europa har det inte lätt. Vi försöker också dela med oss av vad som är bra med den nordiska modellen som vi har på arbetsmarknaden där arbetsgivare och anställda gör upp om villkor i stället för lagstiftning, berättar Susanne.

En annan viktig samarbetsorganisation som Forena är medlem i är UNI, en global facklig organisation uppdelad i regioner och yrkesområden. Susanne är nyss hemkommen från UNI Europas fackliga kongress i Belfast. Där höll hon ett anförande inför omkring 250 delegater om det bristande försäkringsskyddet vid våld i nära relationer. Det är en fråga som Forena drivit med positivt resultat i Sverige.

- Här möts humanitära och fackliga intressen med branschintressen. Forena ville lyfta frågan utanför Sverige eftersom försäkringsföretagen i Europa fortfarande inte ger ersättning om förövaren är en närstående.

Susanne började sin fackliga bana för 25 år sedan. Hon hade kommit tillbaka efter en föräldraledighet och fick veta att det inte skulle bli någon lönejustering det året eftersom hon varit borta från jobbet. Det här var i mitten av nittiotalet då man ännu inte hade börjat med egna lönesamtal och det var svårt att göra sin egen röst hörd.

-Jag blev skogstokig. Arbetsgivaren har såklart rätt att bestämma hur verksamheten ska bedrivas, men inte på bekostnad av de anställda och framför allt inte på bekostnad av att någon är föräldraledig.

Facket såg Susannes engagemang och tyckte att hon hade bra argument. Snart hamnade hon i den lokala styrelsen. Trots att Susannes centrala uppdrag numera tar mycket tid, är hon fortfarande engagerad lokalt som styrelseledamot i Forenas sektion på LF Skåne och som ordförande i LF-koncernklubb.

- Det är viktigt för mig. Lokalt möter jag medlemmarna och kopplingen mellan europafrågorna och arbetsvardagen i branschen blir tydlig.