"Jämställd­heten i branschen kan definitivt bli bättre"

I morgon – den 8 mars – är det internationella kvinnodagen. Kvinnodagen infördes 1910 för att stötta kampen för kvinnors rösträtt.

 

Hilma Björk
Hilma Björk, statistiker

 

I Sverige har kvinnor sedan många år rösträtt men det är fortfarande en dag för att uppmärksamma den ojämställdhet som fortfarande finns. Sedan 1978 finns den på FNs lista över högtidsdagar.

Hur står det till med jämställdheten i försäkringsbranschen?

-Den är okej, men den kan definitivt bli bättre, konstaterar Hilma Björk, statistiker på Forena.

Hon fortsätter:

-Forenas statistik visar till exempel att det i branschen finns lika många kvinnor som män i chefstjänster. Det är positivt, men å andra sidan arbetar det ju fler kvinnor än män i branschen och vi borde därmed ha fler kvinnliga chefer.

Numera är det lag på årliga och partsgemensamma lönekartläggningar där osakliga löneskillnader i lika eller likvärdiga jobb identifieras och justeras. Lönekartläggningen är ett verktyg som säkerställer att det är prestationen och inget annat som värderas.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män som arbetar i lika jobb i försäkringsbranschen är glädjande nog förhållandevis liten. I likvärdiga arbeten så är det däremot tydligt att kvinnodominerade yrken värderas mycket lägre än mansdominerade eller balanserade jobb, det vill säga yrken där det arbetar lika många kvinnor som män.

-Det går att skylla på att män och kvinnor väljer att arbeta med olika saker, men varför är det så? Finns det omedvetna fördomar som gör att män och kvinnor hamnar i olika yrken och kanske uppmuntras att söka sig till vissa jobb? Har vi ett glastak när det gäller kvinnligt ledarskap? Vi utbildar våra förtroendevalda i lönekartläggning så att de blir vassa och kompetenta i arbetet med att ställa den här typen av frågor, hitta strukturellt oschyssta löner och trycka på arbetsgivarna att justera dem.

Vad önskar du dig på 8 mars?

- Ett jämställt arbetsliv! Man kan inte vara nöjd när människor får lön efter kön eller när unga kvinnor på anställningsintervjuer fortfarande får frågan om de planerar att skaffa barn, avslutar Hilma.

Vad önskar du dig den 8 mars?

- Internationella kvinnodagen är en påminnelse om vikten av jämställdhet, även inom försäkringsbranschen. Trots framsteg möter kvinnor fortfarande utmaningar när de kommer till karriärmöjligheter. Att främja jämställdhet i branschen gynnar inte bara kvinnor utan branschen och samhället i stort. Med en jämställd bransch får vi ekonomisk tillväxt och innovation, bättre försäkringsskydd för alla och minskade samhällsklyftor. Genom att arbeta för jämställdhet i försäkringsbranschen stärker vi både individens ekonomiska trygghet och samhällets långsiktiga stabilitet.

Filip Öhlin
Förtroendevald, LÖF

- Jag önskar mig att vi fortsätter jobba för jämställdhet och inkludering på arbetsplatsen. Inom försäkringsbranschen skulle jag gärna se att vi hade fler initiativ som uppmuntrar kvinnors karriärutveckling. Det kan till exempel vara mentorsprogram och olika ledarskapsutbildningar. Att vi har en arbetsmiljö där alla ska kunna känna sig trygga och respekterade oavsett kön är en annan sak jag önskar mig. Sist men inte minst är det viktigt att vi arbetar för att säkerställa jämställda löner så att alla medarbetare får rättvist betalt för sitt arbete.

Ingrid Lauren
Förtroendevald, Skandia

På internationella kvinnodagen önskar jag mig att vi i försäkringsbranschen fortsätter att prata om vikten av jämställd lön. Vi har fortfarande oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor i vår bransch och i min värld är det helt oacceptabelt att två personer som utför samma jobb ska tjäna olika mycket enbart på grund av sitt kön.

Wilhelm Berséus
Förtroendevald, Folksam