Antalet sökande var 11,3 behöriga sökande per utbildningsplats. Det skriver FAO (Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation) på sin hemsida.
Utbildningen har sitt ursprung 1986 i ett samarbete mellan FAO, Forena och Skolförvaltningen i Göteborg. Då skapades en påbyggnadsutbildning till gymnasiet med konceptet att teori skulle varvas med praktik. Två dagar teoridel per vecka var förlagd till skolan och tre dagar praktik var förlagd till försäkringsbolag i Göteborgsområdet.
Ett par år senare startades en motsvarande utbildning i Sundbyberg. Från 1998 ingick de i den statliga verksamheten Kvalificerad Yrkesutbildning, KY, som 2013 ersattes av YH-utbildningarna. Under några år fanns försäkringsutbildningarna även på andra platser i Sverige.
I dag finns två YH-utbildningar med inriktning på försäkringsbranschen, båda är tvååriga. YRGO (Högre yrkesutbildning i Göteborg) driver utbildningen Bank- och försäkringsrådgivare och FEI (Företagsekonomiska Institutet) driver i Stockholm utbildningen Försäkringsrådgivare/ Skadereglerare/ Riskbedömare.
Syftet med YH-utbildningarna, som varvar teori med lärande i arbetet (LIA), är att de ska leda till anställning.