EU:s regel­för­enkling får inte bli en reträtt

Under senare år har EU tydligt pekat ut finanssektorn som en drivande aktör för en hållbar omställning.

EU-flagga

Flera stora hållbarhetsregelverk har antagits på EU-nivå och börjat införas på nationell nivå. Det är oroväckande att EU nu visar tendenser att vilja bryta denna utveckling. Vi uppmuntrar regeringen och alla beslutsfattare i EU att i stället upprätthålla och förbättra den reglering som tydliggör företagens ansvar för sin påverkan på människor och miljö.

Finansförbundet och Forena samlar tillsammans över 40 000 anställda i finanssektorn. Vi anser att EU:s krav på företagens hållbarhetsarbete redan haft stor betydelse för att driva på en omställning till en mer hållbar sektor. Företagen står idag bättre rustade för att identifiera och hantera hållbarhetsrelaterade risker. Finansiella aktörer spelar dessutom en alltmer aktiv roll för att motverka potentiellt skadliga effekter på människor och miljö, både i sin egen verksamhet och i den verksamhet man möjliggör genom sina affärer.

Nu har EU-kommissionen med sitt så kallade Omnibus-förslag lämnat förslag om att förenkla hållbarhetsregelverken. Syftet är att säkerställa att regelverken går i linje med EU:s agenda för stärkt konkurrenskraft. Detta riskerar att urvattna hållbarhetsarbetet.

Regelförenkling – men inte på bekostnad av hållbarheten

Det är anställda inom bank-, pensions- och försäkringsbranschen som i praktiken implementerar och säkerställer efterlevnaden av den reglering som beslutats, bland annat för att finanssektorn ska bidra till en hållbar omställning. Vi ser dagligen hur nya rapporteringskrav och överlappande och motstridiga regler skapar en ansträngd arbetssituation för medlemmarna. Vi välkomnar därför en översyn av komplexa regelverk som kan säkerställa att de fungerar bättre i praktiken. Samtidigt får denna översyn och förenkling inte leda till sänkta krav på företagen vad gäller klimatmålen, mänskliga rättigheter eller arbetstagares rättigheter. Regelförenkling får inte bli en ursäkt för att backa från EU:s redan beslutade ambitioner när det gäller miljömässig och social hållbarhet.

Synka och förbättra befintliga regelverk

I stället för att sänka ambitionsnivån bör förenklingsarbetet fokusera på att synkronisera befintliga regleringar och minimera onödig överlappning mellan olika direktiv och rapporteringskrav. Mycket kan göras för att tydliggöra den praktiska tillämpningen utan att äventyra hållbarhetsmålen. Finanssektorn kan fortsätta vara en motor i omställningen mot en hållbar utveckling utan att regelefterlevnaden skapar en orimlig arbetsbelastning för de anställda och i förlängningen en sämre konkurrenskraft. Att lyssna på medarbetarna, som dagligen arbetar med regelefterlevnad, är ett bra sätt att säkerställa träffsäkerheten i förändringsarbetet.

Värna arbetstagarinflytandet

Vi måste fortsatt värna den viktiga roll som arbetstagarinflytande och social dialog spelar för hållbarhetsarbetet. Svenska banker och försäkringsföretag har länge kunnat påvisa hur vi tillsammans - arbetstagare och arbetsgivare - utvecklat en robust kapitalmarknad med högt förtroende. I hållbarhetsarbetet är de anställdas inflytande, och den information som arbetstagarrepresentanter sitter på, en nyckel till att skapa bättre affärer, minskad finansiell risk samt ökad legitimitet och förtroende.

Vi ser att de finansiella aktörerna i Sverige har en särskild roll att spela i denna diskussion. I Sverige vet vi att goda arbetsvillkor och ett ambitiöst hållbarhetsarbete inte är konkurrenshinder, utan tvärtom främjar såväl innovation som långsiktighet och stabilitet. Svenska banker och försäkringsbolag har byggt upp ett förtroende på kapitalmarknaden genom sitt arbete med hållbara investeringar och ansvarsfulla affärer. Det vore ett misstag att nu backa från dessa framsteg genom att avveckla eller försvaga hållbarhetskraven för företag. Det vore också ett misstag att se dialogen med arbetstagarna som ett hinder, snarare än en förutsättning, för stärkt konkurrenskraft.

Vi uppmanar svenska företag och finansiella aktörer att efterfråga träffsäker och ändamålsenlig hållbarhetsreglering som stärker EU:s hållbarhetsagenda. Så stärker vi också konkurrenskraften.

Anders Johansson
Förbundsordförande Forena

Ulrika Boëthius
Förbundsordförande Finansförbundet

Denna debattartikel finns även publicerad hos Dagens Industri

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken eftersom du kommer till en extern webbplats.