Sverige har backat fem år i tiden och klockslaget när kvinnor slutar få betalt för sitt arbete har fastnat på 16:12. Det visar Lön hela dagens årliga uträkning. Var med och ta ställning för #lönheladagen!
Förra året ökade löneskillnaderna från 9,9 till 10,0 procent. Översatt till kontorstid innebär lönegapet att kvinnor jobbar gratis efter kl. 16:12, varje dag, medan män får betalt till kl. 17:00. En orsak till att gapet växte förra året är att lönerna ökat mer i privat sektor, där fler män jobbar, medan ökningen varit mindre i offentlig sektor, där kvinnor är i majoritet.
Sedan rörelsen bildades 2012 har klockslaget flyttats fram från klockan 15:53 till klockan 16:12. Sedan 2023 har klockan stått still, och förra året ökade lönegapet från 9,9 procent till 10 procent. Det betyder att den positiva trend av minskade löneskillnader är bruten.
Lön hela dagen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer som tillsammans arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen.
Beräkningen bygger på Medlingsinstitutets officiella lönestatistik (2023) som visar kvinnors och mäns genomsnittslöner där lönerna är uppräknade till heltid.
KAMPANJENS MÅL
- Lika lön för lika och likvärdigt arbete
- Att kvinnor ska få lön hela dagen
VÅRA KRAV FÖR ATT NÅ DIT
Vi i Lön hela dagen är ense om att kvinnors arbete och kvinnodominerade yrken värderas lägre på hela arbetsmarknaden. Löneskillnader byggs strukturellt och måste därför ändras strukturellt.
För att öka takten ställer Lön hela dagen-rörelsen fyra gemensamma krav:
- Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.
- Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.
- Jämställd föräldraförsäkring.
- Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.
Vi fortsätter vår kampanj tills kvinnor har lön hela dagen, det vill säga tills klockslaget på vår logga visar 17:00!