Bara det första dygnet loggade drygt 3000 medlemmar in på Forenas webbplats för att ta del av lönestatistiken.
Forenas lönestatistik samlas in av arbetsgivarorganisationen FAO. Löneuppgifter samlas in från alla anställda på FAOs samt Fremias medlemsföretag. Statistiken bygger på löner för hel- och deltidsanställda tjänstemän mellan 18 - 66 år, och deltidsanställdas löner har räknats upp till heltidslöner.
Försäkringsbranschen hade en bra löneutveckling under 2023 och snittlönerna ökade 4%. Ökningen är däremot lägre än inflationen, så det är inte en reallöneökning. Forenas medlemmar fick en lite bättre utdelning än övriga med en ökning på 4,3% i snitt.
För de stora yrkesgrupperna, där Forenas medlemmar främst är representerade, är den procentuella löneökningen högre. Lägstalönerna är också betydligt högre för Forenas medlemmar än för anställda i försäkringsbranschen som inte är medlemmar i Forena.
Om man tittar på enskilda individer som över tid har jämförts från år till år är skillnaden uppe på 6% för branschen, och 5,9% för våra medlemmar.
Forenas medlemmar hade 2023 en medellön på 46 000 kronor, medan medellönen var 50 600 kronor för hela branschen. Förklaringen är att Forena procentuellt har fler medlemmar i övriga Sverige jämfört med i Stockholm, och att Forenas medlemmar i större utsträckning jobbar i klassiska breda försäkringsyrken än i specialistyrken där lönerna är högre.
Skillnaden mellan lönerna i Stockholm och ute i övriga Sverige är nästan 18 000 och något mindre för Forenas medlemmar där skillnaden ligger på omkring 10 000 - 11 000 kronor.
Det så kallade lönegapet, skillnaden mellan män och kvinnors löner, sjönk något under 2023. Men fortfarande har kvinnor 13,2% mindre i lön jämfört med män. Den oförklarade löneskillnaden är 2,2% för medlemmar, och 2,4% icke-medlemmar. Det här är en försämring jämfört med tidigare år, vi går alltså bakåt. Vi kan också fortsatt se att kvinnodominerade yrkesgrupper i försäkringsbranschen får lägre löner än mansdominerade. I blandade yrken, där det finns en jämn fördelning mellan män och kvinnor, är löneskillnaderna mellan män och kvinnor högre.