En bransch att må bra i

Arbetsmiljö är den fråga, näst efter lön, som engagerar Forenas medlemmar allra mest.

Kanske inte så konstigt – arbetsmiljö innebär allt från det fysiska kontorets utformning, arbetsverktyg, ledarskap och förutsättningar till balans och återhämtning. Och mycket mer än så.

Det är Forenas övertygelse att det lokala arbetsmiljöarbete blir som allra bäst i nära samverkan mellan parterna och när de anställdas engagemang tillvaratas.

Ett mer flexibelt arbetsliv

Forenas medlemmar har länge önskat mer inflytande över var, när och hur de utför sitt arbete och nu införs alltmer hybrid- och distansarbete i arbetslivet. Därtill tillämpas agila arbetssätt och ett ökat självledarskap vilket av många kan upplevas utvecklande.

Men med den ökade flexibiliteten och nya arbetssätt finns utmaningar. Det är därför viktigt att arbetsgivarna i samverkan med Forena kontinuerligt följer upp arbetsmiljön när förutsättningar i organisationen förändras.

  • Forena anser att det är viktigt att de lokala parterna samverkar för att riktlinjer och policys tas fram och som tar hänsyn till mer flexibla arbetssätt. Samt att riktlinjer och policys är kommunicerade till alla medarbetare och att de går att omsätta i praktiken.

Fortfarande är ändå många anställda i försäkringsbranschen starkt styrda i sina jobb.

  • Forena anser att inflytande över när, var och hur arbetet utförs måste öka.

Att kunna arbeta hemifrån och mer flexibelt innebär inte att en ska arbeta jämt. Balans mellan arbete och fritid har kommit att bli allt viktigare. Tvärtom – tid för återhämtning är viktigt och många värdesätter sin lediga tid högt. Det finns undersökningar som visar att anställda i Sverige vill gå ner i arbetstid.

  • Forena anser att teknikutvecklingen gör oss mer effektiva på jobbet, vilket innebär möjligheter att undersöka frågan om arbetstidsförkortning och därmed ökande flexibla lösningar för möjligheter till återhämtning.

Integritet i arbets­livet

De arbetsverktyg som arbetsgivare tillhandahåller ger arbetsgivarna möjligheter att följa anställdas prestation och övervaka arbetet i realtid. På många arbetsplatser är frågor som rör de anställdas rätt till integritet helt oreglerade och få känner till hur arbetsverktyg och system används för prestationsmätningar och uppföljning. Att arbetsgivare ska kunna följa upp medarbetarnas prestation är rimligt - men Forena menar att de anställda alltid har rätt att veta vad som mäts, hur det mäts och varför.                   

  • Forena anser att införandet av nya system och arbetsverktyg ska betraktas som förändringar av betydelse för arbetsmiljön och ska därmed samverkas och riskbedömas.
  • Forena anser att det ska finnas policys som tydligt regleras de anställdas rätt till integritet och information om hur arbetsverktyg används för uppföljning och kontroll.

För­säkrings­branschen för alla

Forena menar att mångfald berikar arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska arbeta förebyggande mot diskriminering och kränkande särbehandling i organisationen. Viktiga styrdokument ska regelbundet ses över i nära samverkan med arbetsmiljöombuden på företaget. I målen för arbetsmiljön ska det finnas tydliga skrivningar om jämlikhet och mångfald och företagets policyer och riktlinjer om t ex rekrytering, löner och andra anställningsvillkor får naturligtvis inte missgynna specifika grupper.

Lagstiftningen ställer dessutom krav på att alla chefer och ledare ska ha kunskaper om hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling, samt ges förutsättningar för att omsätta detta i praktiken.

  • Forena anser att ledningen bidrar till jämlika och inkluderande arbetsplatser genom att tydligt ta ställning, klargöra och implementera värderingarna i organisationen.
  • Forena anser att försäkringsbranschen kan gå i bräschen för arbetsplatser där mångfald värdesätts och där alla medarbetare får de förutsättningar som de behöver för att kunna växa och må bra.

En bra organisation för arbets­miljön

Det är alltid arbetsgivaren som har det yttersta arbetsmiljöansvaret. Arbetsmiljöarbetet blir som mest framgångsrikt när det bedrivs i en samverkan där parternas gemensamma kompetens tillvaratas och i stor delaktighet med de anställda. Genom samverkan och riskbedömningar får arbetsgivaren kunskap om hur dennes organisering av arbetet påverkar de anställda.

  • Forena anser att arbetsmiljöombuden ska involveras som de anställdas företrädare i all samverkan med arbetsgivaren i alla frågor som har betydelse för arbetsmiljön.

Ett välfungerande ledarskap med goda arbetsmiljökunskaper lägger grunden för trivsel och friska medarbetare och, som en följd av att medarbetarna mår bra, också effektiva och lönsamma företag. En viktig del i arbetsgivaransvaret för arbetsmiljön måste därför vara ge de chefer som finns nära medarbetarna bra förutsättningar att bedriva ett gott ledarskap. Rätt befogenheter, utbildning, tid avsatt för ledarskapet och rimligt satta mål är några exempel på viktiga förutsättningar.

  • Forena anser att chefers arbete för trivsel och minskad ohälsa måste värdesättas och inte stå i konflikt mot andra verksamhetsmål.

Forena har uppmärksammat att Sverige allt oftare blundar för att involvera och diskutera hållbarhet, såväl som andra viktiga frågor. I en strävan efter klimatsmarta och hållbara arbetsplatser vill Forena vara en betydelsefull spelare. Omställningen kräver ett stärkt samarbete mellan arbetsmarknadens parter. De anställdas perspektiv är viktiga att ta hänsyn till och inkludera i omställningsarbetet.

  • Forena anser att den fackliga organisationen och de anställda ska ha inflytande i och vara delaktiga i hållbarhetsarbetet.