Forena har utsett ett antal Regionala arbetsmiljöombud, förkortat RAMO.
Dessa har samma uppgifter och befogenheter som övriga arbetsmiljöombud. Det betyder att ett Regionalt arbetsmiljöombud ska verka för en sund och säker arbetsmiljö, samt att verka för att aktivera det lokala skyddsarbetet. Ett regionalt arbetsmiljöombud har i första hand i uppgift att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och i uppdraget så företräder ombudet alla anställda, inte bara medlemmar, då det regionala arbetsmiljöombudet verkar inom arbetsmiljörätten.
Det regionala arbetsmiljöombudets uppgifter och roll regleras främst inom Arbetsmiljölagens 6 kapitel, det kan till exempel begära att få medverka i Risk- och konsekvensanalyser på arbetsstället, begära undersökning, eller krav på åtgärder i arbetsmiljön (6 kap. 6 a) samt lägga skyddsstopp.
Regionala arbetsmiljöombud utses även om det finns ett eller flera lokala arbetsmiljöombud på arbetsstället. Det är ett förtroendeuppdrag, det vill säga, det regionala arbetsmiljöombudet har förtroendemans ställning. Valet sker via Forenas förbundsstyrelse och protokollförs, mandatperioden är tre år, precis som för alla arbetsmiljöombud.
Då Forena inte är indelat i regioner, utgör hela riket en region i förhållande till begreppet Regionalt arbetsmiljöombud.
Regionalt arbetsmiljöombud har rätt att tillträda en arbetsplats om arbetsstället saknar Arbetsmiljökommitté (Skyddskommitté), samt att arbetsstället har minst en medlem. Arbetsstället behöver inte ha kollektivavtal med förbundet, inte heller utgör det ett hinder att arbetsgivaren har kollektivavtal med annan part för besök av regionalt arbetsmiljöombud, så länge förbundet har en medlem på arbetsstället.
Regionala arbetsmiljöombud har i uppgift (där lokal facklig organisation saknas) att verka för att se till att lokala arbetsmiljöombud utses, samt i de fall lokala arbetsmiljöombud utses och väljs, verka för en god förståelse för vad partsrelation och samverkan innebär, samt parternas olika roller och uppgifter i arbetsmiljöarbetet.
Att få i gång eller stärka samverkan inom arbetsmiljöområdet mellan parterna (med särskilt fokus på lokal samverkan). Vidare kan det Regionala arbetsmiljöombudet undersöka och bevaka att arbetsgivaren bedriver ett arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen med fokus på Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1), Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) samt att arbetsgivaren uppfyller kraven i Arbetsmiljölagen (AML), med särskilt fokus på 3 kap. och 6 kap. samt Arbetsmiljöförordningen.
Lokalt förtroendevald med arbetsmiljöuppdrag, eller lokal facklig organisation, har alltid rätt att kontakta sitt Regionala arbetsmiljöombud för stöd och rådgivning rörande arbetsmiljön.
Det är också viktigt att Regionala arbetsmiljöombud i sina kontakter, och i dialog med arbetsgivaren, kan stötta denne med kunskaper och kompetens hur man bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete, i enlighet med kraven i arbetsmiljölagstiftningen och dess föreskrifter, samt verkar för en god partsrelation och samverkan.