varför spelar ”MÄRKET” roll i avtalsrörelsen?
När det är dags för avtalsrörelser i Sverige är industrisektorn av tradition först ut och ”märket” är den procentuella löneökning som parterna inom industrin förhandlat fram för sina kollektivavtal.
”Märket” utgör sedan ett riktmärke som andra branscher förhåller sig till när de förhandlar om sina egna löneökningar. Så har det varit sedan 1997 då den internationellt konkurrensutsatta industrisektorn förhandlade fram ett avtal för samarbete, det så kallade Industriavtalet. Unionen är ett av flera fackförbund inom industrisektorn.
Varför ger märket inte inflationsskydd?
Vid hög inflation riskerar höga löneökningar att leda till ännu högre inflation. Detta minskar reallönen: den del av lönen och löneökningen som blir kvar när inflationen räknats bort. Målet är att ha goda reallöneökningar på lång sikt, och det kräver att inflationstakten dämpas. En hög inflationstakt försvagar industrins internationella konkurrenskraft vilket även det negativa effekter på reallönen.
Utgångspunkten för förhandlingarna om märket har historiskt inte varit den faktiska inflationen, utan Riksbankens inflationsmål på 2 %. Det har också gynnat arbetstagarna under många år då inflationen varit lägre än detta mål.
DE NYA LÖNERNA SKA GÄLLA FRÅN 1 APRIL, MEN försäkringsbranschen sitter fortfarande i förhandlingar. VAD HÄNDER MED VÅRA LÖNEJUSTERINGAR OM FÖRHANDLINGARNA DRAr UT PÅ TIDEN?
Forena förhandlar för bästa möjliga avtal – både lokalt och centralt - för våra medlemmar. Drar förhandlingarna ut på tiden beror det på att parterna har olika åsikter och att förhandlingarna kärvar. Lönedialogerna startar så snart förhandlingarna är klara. Om din lönedialog dröjer kan det kännas tråkigt, men du förlorar inga pengar på det eftersom den nya lönen justeras retroaktiv från 1 april 2023.
MITT LOKALA FACK SÄGER ATT JAG INTE KAN HA MIN LÖNEDIALOG ÄN. VARFÖR?
Utgångspunkten i Forenas löneavtal är att det är arbetsgivarna och facket lokalt som har bäst förutsättningar att komma överens och hantera detaljerna i lönesättningen på den egna arbetsplatsen. Men det centrala avtalet behöver vara i mål eftersom det utgör en stabil grund för de lokala avtalen och för förhandlingarna där.
Dessutom kan det vara tryggt för dig som anställd att veta, att om de lokala förhandlingarna kärvar så finns det bra överenskommelser om lön och löneutveckling i det centrala avtalet att falla tillbaka på. Denna ”stödlösning” förhandlar Forena om centralt och för att den ska bli så bra som möjligt kan inte de lokala förhandlingarna gå före.
Jag har hört att vi har individuell lönesättning, men också att Både forena lokalt och centralt förhandlar om löner. Hur Hänger det ihop?
I försäkringsbranschen tillämpar vi lokal lönebildning. När det centrala avtalet är klart förhandlar det lokala facket på arbetsplatsen med arbetsgivarna om löneavtal och oftast även en procentsiffra för lönejusteringarna på just den arbetsplatsen. Procentsiffran är en siffra för arbetsplatsens samlade löneökningar. Det betyder att du som enskild individ kan få både mer eller mindre än den siffran. De individuella lönerna baseras på den enskildes prestation och det är dem ni ska prata om när ni ses och har lönedialog.
I det centrala avtalet finns en stödlösning – en siffra för hur stor den procentuella löneökningen på bolaget ska vara, om de lokala parterna själva inte lyckas komma överens.